انتشار خبر فعالیت دومین تاسیسات غنی سازی اورانیوم ایران همزمان با سفر احمدی نژاد به نیویورک، موج جدیدی از مخالفت ها علیه ایران را با همراهی دولت های چین و روسیه شکل داد، به طوری که مدودف رییس جمهور روسیه این تاسیسات را منبع نگرانی جدی خواند و تصریح کرد: "ایران درخواست هاى متعدد شوراى امنيت از ايران براى متوقف كردن فعاليت هاى غنى سازى اورانيوم را نقض كرده است."
بهاریکتا:
انتشار خبر فعالیت دومین تاسیسات غنی سازی اورانیوم ایران همزمان با سفر احمدی نژاد به نیویورک، موج جدیدی از مخالفت ها علیه ایران را با همراهی دولت های چین و روسیه شکل داد، به طوری که مدودف رییس جمهور روسیه این تاسیسات را منبع نگرانی جدی خواند و تصریح کرد: "ایران درخواست هاى متعدد شوراى امنيت از ايران براى متوقف كردن فعاليت هاى غنى سازى اورانيوم را نقض كرده است."
به گزارش خبرگزاری ها در حالی که احمدی نژاد باشرکت در مصاحبه مطبوعاتی اش می خواست بار دیگر موعظه های جهانی اش را به رخ افکار عمومی بکشاند، در برابر تازه ترین خبر اجلاس گروه بیست غافلگیر شد و با استفاده از روش همیشگی خود گفت: " آقای سارکوزی و براون برای ما خیلی مهم نیستند و حرف هایشان برای ما اهمیتی ندارد." اما وی نتوانست شگفت زدگی خود را از موضع گیری اوباما پنهان کند و افزود:" اما انتظار داریم همکاران ایشان ( اوباما) مراقبت کنند و بی جهت مساله درست نکنند. خیلی بد است روسای سه دولت حرفی بزنند که مبنای قانونی و حقوقی ندارد و یک عضو آژانس را بدون دلیل و مدرک متهم کنند."
گفتنی است در آخرین روز از اجلاس گروه بیست رهبران سه کشور آمریکا، فرانسه و انگلستان اقدام دولت تهران را در ساختن مخفیانۀ تأسیسات غنی سازی اورانیوم در نزدیکی قم بشدت محکوم کردند. رئیس جمهوری آمریکا در ادامۀ واکنش خود به این خبر خطاب به رهبران تهران گفت : "جامعۀ بین المللی حرف خود را زده است. اکنون نوبت پاسخگویی ایران رسیده است."
رئیس جمهور روسیه نیز در این رابطه با صدور بیانیه ای اعلام كرد كه ساخت تاسيسات دوم غنى سازى اورانيوم از سوى ايران در تناقض با تصميمات شوراى امنيت است. وی از تهران خواست هر چه سريعتر ثابت كند كه برنامه اتمى اش صلح آميز است و خواستار تحقیقات فوری آژانس بین المللی اتمی شد.
در همین حال چين متحد دولت احمدی نژاد که كه از مخالفان تحريم هاى تازه عليه ايران است با انتشار خبر ساخت تاسیسات جدید خواستار همکاری تهران با آژانس شد. وزیر خارجه چین که نمی خواهد دولت ایران با تحریمهای بیشتر مواجه باشد معتقد است که همه مسایل از طریق گفت و گو قابل حل است.
دنیا پشیمان خواهد شد
در حالی که سران کشورهای آمریکا، بریتانیا و فرانسه دولت احمدی نژاد را به پنهانکاری هسته ای متهم کرده و هشدار داده بودند که اگر ایران تا دو ماه دیگر به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد عمل نکند با تحریم های شدیدتری مواجه خواهد شد، احمدی نژاد در مصاحبه ای در نیویورک هشدار داد :" کسانی که تاسیسات جدید غنی سازی که هنوز فعالیتش را آغاز نکرده را سری خوانده اند، از این ادعا پشیمان خواهند شد." وی خواستار دریافت پاداش و تشویق نیز شد و افزود:" "طبق مقررات آژانس هر مجموعه غنی سازی شش ماه قبل از تزریق گاز باید به اطلاع آژانس رسانده شود. ما هنوز یکسال تا آن 6 ماه فاصله داریم و به جای 6 ماه 18 ماه زودتر خبر داده ایم ، بالاخره این خوب است یا بد، کسی که این کار را می کند باید تشویق شود و یا اینکه عده ای جمع شوند و فریاد بزنند."
پیش از اینکه ایران خبر تاسیسات جدید را علنی سازد سازمان هاى اطلاعاتى آمريكا اعلام كرده بودند كه تاسيسات جديد غنى سازى اورانيوم ايران در مجموعه اى از تونل ها احداث شده اند كه درون يك پايگاه نظامى قرار دارد و زير نظر سپاه پاسداران است و همین اظلاعات اوباما رئیس جمهور امریکا را واداشت تا در اجلاس پیتسبورگ در کنار سران فرانسه و انگلیس بگوید: "اینجا هستیم که اعلام کنیم که ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه دیروز در وین شواهدی دقیق به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه کرده اند که نشان می دهد جمهوری اسلامی ایران سال ها است که در حال ساخت تأسیسات پنهانی غنی سازی اورانیوم در نزدیکی قم بوده است".
اوباما پیش از این برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای را حق ایران دانست اما گفت که اندازه و مشخصات تاسیساتی که تا کنون از آژانس بین المللی انرژی اتمی پنهان شده، با یک برنامه صلح آمیز جور در نمی آید. وی افزود :" که نتیجه اقدامات دولت ایران، محروم شدن مردم این کشور از فرصت هایی است که استحقاق آن را دارند و این اقدامات ثبات و امنیت منطقه و جهان را به خطر می اندازد."
اوباما اقدامات ایران را رویارویی مستقیم با جامعه بین المللی دانست و خاطر نشان کرد که بار اولی نیست که ایران با پنهان کاری خود اقدام به زیر پا گذاشتن قوانین بین المللی می کند. وی تاکید کرد که ایران باید بداند قوانین بین المللی وعده های توخالی نیست و ایران باید خود را به آن پایبند بداند.
احمدی نژاد و فریب های زنجیره ای
در همین حال نیکلا سرکوزی رئیس جمهوری فرانسه اظهار داشت که نباید به رهبران ایران فرصت وقت خریدن داد، در حالی که دستگاه های غنی کنندۀ اورانیوم این کشور در حال کار کردن هستند. او هشدار داد که ایران جهان را به ورطه خطرناکی می کشاند و تاکید کرد این کشور فقط تا دسامبر فرصت دارد و بعد از آن باید منتظر تحریمهای بیشتری باشد.
گردون بروان نخست وزیر انگلستان نیزایران را به فریب کاری زنجیره ای متهم کرد و افزود: " مخفی نگاه داشتن تأسیسات قم کافی است تا جامعۀ بین المللی را به اقدامی قاطعانه تر در قبال جمهوری اسلامی وا دارد. آلمان و ایتالیا پشتیبانی خود را از موضع سه کشور انگلستان، فرانسه و آمریکا اعلام کردند و چین خواستار همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی شده است."
مذاکرات اول اکتبر
قرار است که اول اکتبر گفت و گوی مقدماتی نمایندگان ایران و گروه 5 به علاوه 1 در مورد فعالیت های هسته ای ایران برگزار شود . اوباما تاکید کرده است که امریکا همچنان به تعامل جدی و معنی دار با ایران پایبند است. وی گفته: "ایران باید در این ملاقات آماده همکاری کامل و جامع با آژانس بین المللی انرژی اتمی برای برداشتن گام های محکم در جهت ایجاد اعتماد و شفافیت در مورد برنامه اتمی اش باشد". در همین رابطه خاوير سولانا، مسئول سياست خارجى اتحاديه اروپا نیز اظهار داشته: "با توجه به اعلام خبر نگران كننده امروز در باره برنامه اتمى ايران، نشست روز اول اكتبر مهم و تعيين كننده تر از هر زمان ديگرى است."
این اولین بارنیست که ایران فعالیت های اتمی خود را کتمان می کند. چند سال پیش هم تاسیسات هسته ای نطنز توسط مخالفان جمهوری اسلامی افشا شد. در حالی که مقامات ایرانی تلاش دارند این نیروگاه را همانند سایر نیروگاه های دیگر قانونی و صلح آمیز قلمداد کنند، برخی مقام های آمریکایی معتقدند که ظرفیت این تأسیسات به حدی هست که بتواند سالانه یکی، دو بمب اتمی تولید کند.
کارشناسان معتقدند که افشای این تاسسیات پیامدهای مثبتی برای ایران بهمراه نخواهد داشت و مجموعه تحرکات دولت احمدی نژاد در عرصه سیاست خارجی و مساله نیروگاه هسته ای ایران را به سمت رویارویی بیشتر با نظام بین المللی و تشدید فشارها و تحریمها خواهد کشاند. طی روزهای اخیر با افشای خبر ساخت این نیروگاه جدید در اطراف قم، افکار عمومی دنیا به سمت اقدامات جدی تر و کارآمدتر در مورد ایران سوق داده شده است. این کارشناسان خبر از شکست سیاست گفت و گو ونرمش باراک اوباما می دهند؛ سیاستی که از همان ابتدا سران اسرائیل را خوش نیامده بود و خواستار برخوردهای جدی تر با ایرانیان بودند.
اکنون چشم ها به مذاکرات هفته آینده ایران و گروه 5+1 دوخته شده است. آیا دولت احمدی نژاد این بار بدون خبرسازی های جدید به میز گفت و گو خواهد آمد؟ آیا این دولت به نمایندگان آژانس اجازه خواهد داد که بی هیچ محدودیتی از نیروگاههای ایران دیدن کنند؟ باید دید هفته آینده روسیه و چین متحدان احمدی نژاد تا کجا دوستی خود را نشان می دهند و آیا تهران را در مقابل تشدید تحریم ها تنها خواهند گذاشت
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر