۱۳۸۸ مهر ۳, جمعه

سه ماه گذشت و خبری از گزارش كمیته حقیقتیاب مجلس نیست

پارلماننیوز: علی لاریجانی در كسوت ریاست مجلس هشتم پس از انتخابات ریاست جمهوی دهم و مسائل پس از آن كه حمله به مجتمع مسكونی نمایندگان و كوی دانشگاه بخشی از آن بود، كمیتهای را تحت عنوان ”كمیته حقیقتیاب“ برای بررسی این موارد تشكیل داد.

به گزارش ایلنا، در نطق پیش از دستور خود در روز 26 خرداد ماه (در فاصلهای چهار روزه پس از برگزاری انتخابات) حمله به کوی دانشگاه و مجتمع مسکونی سبحان و مجتمع مسکونی نمایندگان و چند نقطه دیگر را «برخوردهای نسنجیده و نادرست» خواند و با اشاره به ناراحتی دانشجویان و ساکنین این مناطق، اظهار داشت: چه معنایی دارد که نیمهشب به دانشجویان در کوی حمله شود و یا ساعت 5/2 شب عدهای به مجتمع مسکونی سبحان حمله کنند و آسایش ساکنان را برهم بزنند؟ لاریجانی با تأکید بر اینکه «وزیر کشور در این زمینه مسئول است و باید پاسخگو باشد»، تصریح کرد: در این موارد باید چارچوب قانونی رعایت شود. مجلس شورای اسلامی نیز با جدیت این خواسته را دنبال میکند.

صادق محصولی وزیر کشور وقت نیز در واكنش به سخنان لاریجانی، در نامه ای به استاندار تهران دستور پیگیری حادثه کوی دانشگاه تهران را صادر کرد.

البته رئیس مجلس از یک روز پیش از آن (دوشنبه 25 خرداد ماه) اقدامات جدی مجلس برای بررسی نحوه برخورد با اغتشاشات خیابانی اخیر را آغاز کرده بود. او هیأتی ویژه مرکب از حسن ابوترابیفرد، کاتوزیان، زاکانی، نادران، عباسپور و کاظم جلالی ترتیب داد و با فراخواندن آنها به دفترش، از این نمایندگان خواست تا به بررسی ابعاد مختلف اغتشاشات و آسیبهای وارده به مردم بپردازند.

به این ترتیب، ابوترابیفرد، نادران، زاکانی و کاظم جلالی راهی کوی دانشگاه شدند و در جریان ماوقع کوی قرار گرفتند.

به گفته جلالی آنها طی تماسها و جلساتی نتیجه بررسیهای اولیه خود را به استحضار رئیس مجلس و همچنین سایر مسئولان از جمله نیروی انتظامی رساندند و خواستار جبران خسارات وارده و دلجویی از دانشجویان و آزادی دانشجویان بازداشت شده و پیگیری و مجازات آمرین و عاملین این اتفاقات ناگوار شدند.

ابوترابی نایبرئیس مجلس نیز شخصاً در گفتوگو با سعید مرتضوی دادستان وقت تهران و اسماعیل احمدیمقدم فرمانده نیروی انتظامی کشور خواستار آزادی دانشجویان شد.
دومین هیأت از سوی رئیس مجلس به مجتمع سبحان رفتند و از رئیس مجلس خواستند تا شخصاً در این محل حضور یابد. به این ترتیب علی لاریجانی در معیت ابوترابیفرد به دعوت حمیدرضا کاتوزیان در مجتمع سبحان حضور یافته و از ساکنین آن دلجویی کرده بود. سردار محمدیفر معاون پارلمانی نیروی انتظامی نیز در این جمع حاضر شد و وعده داد تا نیروی انتظامی با قدرت بیشتری از مردم در قبال این تهاجمات دفاع کند.

نخستین گزارش هیأت ویژه به لاریجانی و مجلس

تمامی نمایندگان عضو هیأت ویژه بررسی اغتشاشات اخیر صبح روز 26 خرداد ماه، پیش از آغاز بكار جلسه علنی مجلس در دفتر رئیس مجلس حضور یافتند تا گزارش عملکرد خود را ارائه دهند. حمیدرضا کاتوزیان نماینده تهران همان روز در جمع خبرنگاران حاضر شد تا از مجموعه اقدامات این هیأت گزارش دهد. گزارشی که نشان میداد، اصل جریان تخریب، توهین و ضرب و شتم مردم که از سوی لباس شخصیها انجام میشود را کانونهای خارج از کشور هدایت میکنند و برخی به نام دینداری و دفاع از اسلام، رهبری و انقلاب به بحرانهای اخیر دامن زده و در پی ایجاد فاصله میان مردم و حاکمیت جمهوری اسلامی و رهبری هستند. به گفته وی، بخشی از این افراد نیز افراد جاهلی هستند که تخریب و توهین و رفتار ناشایست علیه شهروندان را در پیش گرفتهاند.

اما نخستین گزارش رسمی كمیته حقیقت یاب توسط محمدحسن ابوترابی فرد نایب رئیس مجلس و رئیس اسن كمیته در جلسه غیرعلنی و غیر رسمی روز 27 خردادماه قرائت شد. گزارشی كه با اعتراض نمایندگان حامی دولت همچون مهدی كوچك زاده مواجه شده و نیمه كاره ماند. اوج این اعتراضات تا آنجا بود كه حتی به درگیری لفظی وزد و خورد محدود طاهرخانی و جانیعباسپور نمایندگانی از دو فراكسیون اقلیت و اكثریت انجامید و علیرغم آغاز بكار جلسه علنی، ادامه یافت. ریشه این اعتراضات در این بود كه نمایندگان حامی دولت از جمله جانیعباسپور، رسایی و كوچكزاده گزارش ارائه شده از سوی ابوترابیفرد را بیطرف ندانسته و خواستار محكوم كردن اعمال خلاف قانون نامزدهای معترض به نتیجه انتخابات شدند. در این بخش از گزارش، ابوترابیفرد از دیدار اعضای این كمیته با میرحسین موسوی و تمایل وی برای ایجاد آرامش و وحدت در جامعه خبر داده بود كه به مذاق برخی نمایندگان خوش نیامد.

در ادامه جلسه همان روز، ساعت پایانی جلسه نیز غیر علنی اعلام شد تا طی آن علیرضا زاكانی و الیاس نادران به ادامه قرائت گزارش كمیته حقیقت یاب بپردازند. این بخش از گزارش با اعتراضی مواجه نشد. اما از آنجا كه نمایندگانی چون كوچكزاده و ستارهدایت خواه،كمیته حقیقت یاب را كمیته خاص رئیس مجلس و نه منتخب كل مجلس میخواندند كه گزارشات آن را هم نباید به كل مجلس تعمیم داد؛ لاریجانی برای ادامه فعالیت این كمیته رایگیری كرد.

به گفته علیرضا محجوب نمایندگان با اكثریت آراء، خواستار ادامه فعالیت این كمیته شدند.

البته این تلاشها در حالی از سوی نمایندگان مجلس شكل میگرفت كه وزرای کشور و اطلاعات دعوت مجلس برای حضور در جلساتی غیرعلنی را نپذیرفتند. كما اینكه علیرغم وعده اعلام شده، صادق محصولی و غلامحسین محسنیاژه ای به جلسه روز 31 خرداد ماه مجلس نیامدند تا در جلسهای غیرعلنی و غیررسمی گزارشی از مجموعه مسائل مربوط به انتخابات اخیر و اغتشاشات خیابانی ارائه دهند. البته غیبت این دو وزیر به گفته رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به دلیل «گرفتاریهای آنان در مورد مسائل اخیر» بوده است.

از دیدار با نامزدهای معترض تا سكوت و انفعال

یكی از مهمترین فعالیتهای كمیته حقیقتیاب مجلس دیدار با نامزدهای معترض انتخابات ریاست جمهوری از محسن رضایی گرفته تا میرحسین موسوی و مهدی كروبی بود. دیدار دیگری هم با آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار و از وی خواسته شد تا به عنوان یکی از ارکان نظام جمهوری اسلامی و شخصیتی موثر در کشور، به شکل جدی نقش موثری ایفا کند.

به گفته حمیدرضا كاتوزیان و محمد حسن ابوترابی فرد در تمامی این دیدارها بر لزوم پیگیری اعتراضات از مجرای تاكید شد.

همزمان با این دیدارها اعضای كمیته حقیقت یاب همچنان مشغول بازدید از مناطق مختلف تهران که مورد هجوم اخلالگران و آشوبگرها قرار گرفته بود، بودند. كاتوزیان بازدیدی از برخی مناطق مسکونی تخریب شده در میدان سرو سعاد ت آباد داشت و عباسپور رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات نیز از کوی دانشگاه بار دیگر بازدید کرد. کاتوزیان که ابعاد حمله به کوی دانشگاه تهران در هفته گذشته را فجیع تر از حادثه 18 تیر سال 78 می دانست، تاکید کرد: این هیات به دنبال برخورد قانونی با اخلالگران حوادث اخیر است و در پی شناسایی عوامل خودسر در ایجاد این اغتشاشات است.
با وجود آغاز بكار جدی كمیته حقیقت یاب، هرچه زمان جلو میرفت از تعداد اخبار منتشره از سوی این كمیته كاسته میشد. پس از بازداشتهای صورت گرفته و تشكیل كمیته ویژه دیگری به منظور بررسی وضعیت بازداشت شدگان از سوی لاریجانی، عملا فعالیتهای كمیته حقیقت یاب تحت الشعاع قرار گرفت. این سكوت خبری منجر به شیوع شایعهای تحت عنوان اعمال فشار برای تعطیلی فعالیتهای این كمیته شد كه كاتوزیان آن را تكذیب كرد.
اما روزها میگذشت و اعضای این كمیته بدون اشاره به جزئیات همچنان از ادامه فعالیت آن خبر داده و از تنظیم دومین گزارش آن سخن میگفتند. گزارشی كه اگرچه قرار بود تا پیش از معرفی وزرا تنظیم شده و قرائت شود اما به پس از بررسی صلاحیت كابینه موكول شد.
این در حالی است كه حسن ابوترابی فرد رئیس این كمیته، در گفت وگو با ایلنا از ارائه گزارش نهایی تحقیقات نمایندگان عضو این كمیته در آینده نزدیك خبر داده بود. علی عباسپور رئیس كمیسیون آموزش و تحقیقات نیز به ایلنا گفت كه بررسیهای نهایی این كمیسیون از حمله به كوی دانشگاه و جلسات مشترك با فرهاد رهبر رییس دانشگاه تهران و مسئولان نیروهای انتظامی را به كمیته حقیقتیاب ارائه دادهاند تا در گزارش نهایی این كمیته از آن استفاده شود.

دومین گزارش در هالهای از ابهام

اگرچه انتظار میرفت كه دومین گزارش كمیته حقیقت یاب مجلس با پایان یافتن دومین بخش از تعطیلات تابستانی نمایندگان و آغازبكار دوباره جلسات علنی از هفته آینده، در دستوركار مجلس قراربگیرد، اما گویا باز هم این گزارش در مجلس قرائت نخواهد شد.

یكی از اعضای این كمیته با اعلام این خبر به ایلنا گفت كه الیاس نادران مسئول تنظیم دومین گزارش كمیته حقیقتیاب بوده كه تا كنون آن را به هیات رئیسه مجلس ارائه نداده است.

این درحالی است كه نادران پیش از این از جلسات مشترکی با دبیر شورای عالی امنیت ملی و مسئولان قرارگاه ثارالله خبر داده و گفته بود: این كمیته در نظر دارد اطلاعات به دست آمده از این جلسات را در دو سطح برای مقامات عالی رتبه کشورو اطلاع عموم ارائه دهد.

این نماینده تهران با بیان اینكه گزارش نمایندگانی که مسئول بررسی حوادث کوی دانشگاه بودند تقریباً نهایی شده است، گفته بود: گزارش قرارگاه ثارالله نیز حداقل در دو سطح تهیه خواهد شد که آن هم نزدیک به نهایی شدن است. به گفته وی یک سطح از این گزارش به مقامات عالی کشور داده میشود و یک سطح هم برای افکار عمومی و رسانهها تنظیم خواهد شد.

اگرچه ازاین مصاحبه نادران تا كنون، یك ماه و نیم است كه میگذرد اما هنوز خبری از رائه این گزارشات ولو به شكل غیر رسمی و غیر علنی و یا حتی محرمانه، مخابره نشده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر